In English

Auno Siikaluoma MM-finaaliin !

Kirjeshakin  maailmanmestari Pertti Lehikoinen kirjoittaa…

Keskiviikko 28.9.2016 oli merkittävä päivä suomalaiselle kirjeshakille. Tuolloin GM Auno Siikaluoma (Järvenpää) onnistui varmistamaan pääsynsä kirjeshakin MM-finaaliin voittamalla viimeisessä pelissään puolalaisen SIM Dariusz Szczepankiewiczin 34. MM-kandidaattiturnauksen ryhmässä 4.Voitto varmisti vähintään jaetun kakkospaikan ryhmässä, mikä riittää MM-finaalipaikkaan, sillä jokaisesta ryhmästä kaksi parasta saa paikan MM-finaaliin. Turnauksen voittaja on venäläinen GM Vladimir Perevertkin 6 pisteellä. Aunon pistemäärä on 5½, mutta sitä voi vielä sivuta turnauksen viimeisen pelin GM Helmut Geist (Saksa) – SIM Valery Lebedev (Venäjä) mahdollinen voittaja. Viimeisen pelin voittajakaan ei voi kuitenkaan enää estää Aunon finaalipaikkaa vaan ainoastaan ottaa kolmantena pelaajana finaalipaikan samalla piste- ja vertailupistemäärällä Aunon kanssa.Tämän tasaisen karsintaturnauksen turnaustaulukko löytyy täältä…

GM Auno Siikaluoman MM-finaalipaikka on vasta kuudes suomalaisesiintyminen kirjeshakin korkeimmalla tasolla. Aikaisemmat suomalaisfinalistit tuloksineen ovat olleet:

GM Risto Kauranen (Jyväskylä)  (VI MM-finaali 1968-1971)  +3   =8   -4   7/15     9. sija turnaustaulukko…
GM Risto Kauranen  (X MM-finaali 1978-1984)  +5   =7   -3    8½/15   5. sija turnaustaulukko…
GM Risto Kauranen  (XII MM-finaali 1984 -1991)  +7   =5   -2   9½/14  3. sija turnaustaulukko…
GM Asko Linna (Kokkola)  (XVII MM-finaali 2002-2007)  +4   =12   -0   10/16   4. sija turnaustaulukko...
GM Pertti Lehikoinen (Helsinki/Lohja)  (XX MM-finaali 2004-2011)  +4   =10   -0   9/14     1. sija turnaustaulukko…

Yhteensä siis viisi suomalaisesiintymistä tuloksella +23  =42  -9.  Myös prosentuaalinen tulos 59,5 % on kansainvälisesti huippuluokkaa.

Kuusamolaislähtöisen Auno Siikaluoman kirjeshakkiura alkoi jo 1970-luvulla, mutta ei tuolloin vielä kantanut  kansallisten kärkipelaajiemme joukkoon. Paluu kirjeshakkiin tapahtui kaupallisten serverien kautta ICCF:ään vasta vuonna 2005 kun ICCF oli julkistanut serverillä pelattavan nykyaikaisen pelimuotonsa. Tämän jälkeen kehitysvauhti on ollutkin päätä huimaavan nopeaa. Vuonna 2007 sinetöityi ylivoimainen voitto senioreiden SM-turnauksessa ja jo seuraavan vuoden kesäkuussa varmistui 58. SM-turnauksen voitto. Vuonna 2010 tulivat kansainväliset IM- ja SIM-arvot. Saman vuoden lopulla varmistui myös ensimmäisen Webchess Open finaalin voitto, mikä tiesi tämän huomattavan kisan palkintojen jaon osumista kotikaupungissa Järvenpäässä pidettyyn kongressiin vuonna 2011. Vuoden 2012 kesän lopulle osui korkeimman tittelin, suurmestarin arvon tavoitetulosten täyttyminen 14. suomalaisena kautta aikojen. Titteli vahvistettiin Etelä-Afrikan kongressissa myöhemmin samana vuonna ja Auno kävi sen henkilökohtaisesti pokkaamassa toimien samalla Suomen (ja Viron) edustajana kongressissa.

Nyt sitten järvenpääläinen taiturimme on saavuttanut paikan 30. MM-finaaliin, mikä käynnistyy ensi vuonna juhannuksen tienoilla. Ainakaan kokemusta ei Aunolta puutu, sillä hän on suhteellisen lyhyestä urasta (ajallisesti!) huolimatta pelannut yli tuplasti enemmän pelejä kuin aikaisemmat MM-finalistimme yhteensä ja tässä on kyseessä vain ICCF:n tunnusten alla pelatut pelit. Aunolla on vielä satoja pelejä pelattuna muilla kaupallisilla servereillä. Mielenkiintoista nähdä, mihin saakka Aunon taidot riittävät. Nyt ne todella testataan. Kaikkea menestystä Aunolle vaativaan MM-finaaliin!

Varmasti koko suomalainen kirjeshakkiväki yhtyy näihin toivotuksiin. Onhan tämä ensimmäinen kerta 13 vuoteen kun joku suomalainen onnistuu raivaamaan tiensä MM-finaaliin. Viestikapula on mukava jättää turvallisiin käsiin!

Pertti Lehikoinen

maailmanmestari

 

PS. Aunon merkittävimmät turnaukset…

Suurmestaruus varmistui seuraavista turnauksista…

RCCA-Gold 2008   ja  WS/GMN/028

SIM- ja IM-tittelit muun muassa seuraavista turnauksista…

WCCC32SF03   ja   8th Baltic Sea Team Tournament board 5

Muuten vaan merkittävä kansainvälinen voitto…

ICCF 1st Webchess Open Tournament

Suomen mestaruus (58.)…

Suomen mestaruus

Veteraanien Suomen mestaruus (33.)…

Veteraanien SM